SOYANIN FAYDALARI

12/29/2015

Soya ve soya fasulyesi çiftçilere, sanayiye, gıda işlemcilerine ve tüketicilerine çeşitli faydaları sunmaktadır. Soya neden ‘Mucize Fasulyesi’ dendiğini aşağıda anlatılmaktadır:

GENEL KOŞULLARI

Soya fasulyesi diğer herhangi ana sebze veya tahıl kesmeden (hasat etmeden) dönüm başına 2 kat, otlatma hayvanları ayrılan arazilerin dönüm başına 5 ile 10 kat arası ve et üretimi için ayrılan arazilerin dönüm başına 15 kattan daha fazla protein fazla üretmektedir

Soya fasulyesi şu an, plastik, kaplamalar ve mürekkep, yapıştırıcılar, madeni yağ ve solventler gibi petrole bağlı olan ürünlerin beş büyük sanayi pazarlarında kullanılmaktadır.

ÜRETİM

  1. Ezilmiş soya küspesinin yaklaşık % 98 daha sonra hayvan yemi halinde işlenmektedir.

  2. Dünya soya üretimi son 40 yıl içeresinde % 500'den fazla artmıştır.

1.Dünya çapındaki soya fasulyesinin yaklaşık yüzde 85'i her yıl soya fasulyesi, soya unu ve yağın içine işlenmektedir.

BESLENME

  1. Bir katkı maddesi olarak kullanıldığında, soya genellikle gıdaların fonksiyonel özelliklerini geliştirebilir. Örneğin, kızarmış çörek daha az yağ emer ve beyaz ekmek daha beyaz görünür.

  2. Et yerine alternatif olarak kullanılabilen soya proteini et dokuya sahiptir, ancak kolesterolü içermez ve oranı ve doymuş yağı oranı düşüktür. Kalp için çok sağlıklıdır!

  3. Et proteinler ile kıyaslandığı zaman - pound başına maliyeti önemli ölçüde daha az olup ve bunu rehydrate ettiğinizde çift hacmi ortaya çıkmaktadır - yani maliyeti yarısından azdır!

  4. Soya, bitkisel kaynakların arasında benzersiz ve mükemmel tam proteinin kaynağıdır. Soya, en yaygın 8 gıdanın arasında alerjiye sebep olan bir yem olmasına rağmen, alerji etkileri sadece % 0,2 olarak görülmektedir.

  5. EDiğer gıda alerjileri (süt, buğday, vs.) veya laktoz intoleransı olanlar için büyük bir protein ve kalsiyum alternatifleri sunmaktadır.

  6. FDA’nın 1999 yılı sağlık notlarına göre düşük doymuş yağı ve kolesterol olan soya proteinini günde 25 gram olarak tüketildiğinde kalp krizin azaltılmasında önemli bir rol aldığı tespit edilmiştir. Soyalı yiyeceklerin günde 2 porsiyon halinde tüketilmesi, kullanılan urunun türüne göre değişmek üzere, önerilmektedir. Gıda Etiketlerinde porsiyon/paket başı en az 6.25 g soya proteini içermelidir.

  7. Çocukluk ve /veya ergenlik dönemlerinde soyanın kullanmasının etkisi ileri yaşlarda meme kanseri riski azaltığını birçok kaynaklar tarafından tespit edilmiştir.

  8. Genel verilerin işaret ettiklerine göre, soya yemleri kadınların tarafından rahatça kullanılabildiği ve kanser hastalığın risk grubunda olanlar için olumsuz etkilenmediğini bildirilmektedir.

  9. Soya bazı kanserlerin önlediğini veya yavaşlattığını yardım eden en az beş çeşit fitokimyasalları içermektedir. Mevcut araştırmalar soyanın prostat kansere karşı koruduğunu fikir üretmektedirler.

ULUSLARARASI

Soya ve soya unu gibi soya ürünleri ve dokulu soya proteini granülleri, dünyada okul çağındaki çocukların arasındaki kronik yetersiz beslenmesini azaltılmasında önemli bir rol oynamaktadır.

Soya ürünleri ile güçlendirilmiş yerel yemek tarifleri çocukların tarafından sevildiği, yüksek kaliteli protein ve diğer besinleri sağlandığını bilinmektedir. Soya unu ve dokulu soya proteini kültürel gıdaların çoğu ile iyi bir uyum sağlamaktadır; Bunlar, ekonomik, kolay kullanılan, son derece kabul edilebilen ve büyük bir protein kaynağı olarak temin etmektedir.

Soyanın, ekmek, mısır unu, makarna veya herhangi bir geleneksel yemeğine eklenmesi, savunmasız gruplara düşük maliyetli ve verimli bir beslenmesidir.

Böylece insanlar sadece sağlıklarının geliştirilmesi ve bakımı için yeterince yüksek kaliteli protein alabilmelerin yanısıra hastalıkları önlemek için önemli soya fitokimyasalları takviyesi almaktadırlar. Soya bazlı zenginleştirilmiş yiyecekleri ve mikro besin takviyeleri bebek ve küçük çocukların sağlıkları ve beslenme şekilleri iyileştirmek için kullanılmaktadır. Gelişmekte olan ülkelerde 5 yaş altındaki çocukların yarısından fazlasının yetersiz beslenmiş olduğu tahmin edilmektedir. Yeterli beslenme çocuklar için çok önemlidir.

Birçok gelişmekte olan ülkelerde 5 yaş altı olan çocukların yarısından fazlası ölüm sebepleri ya doğrudan ya da, akut solunum yolu hastalığı ve ya ishal gibi, Diğer hastalıklar ile kombinasyonlu şeklinde olup ilişkilendirilebilir. Soya tamamlayıcı beslenmesi için hedef olan 6-24 aylık çocukları, yetersiz beslenen çocuklar ise gelişim bozukluğundan, mikrobesin eksiklikleri ve bulaşıcı hastalıklar için risk altındadır.

Ulusal Soya Araştırma Laboratuvarı